Almanya Özel Günler ve Resmi Tatiller

2022 yılında Almanya’nın özel günleri ve resmi tatillerini inceleyelim. Her ulusun kendine has ve özel olarak özel günleri ve anma törenleri olmaktadır. Bunlar hem dini kökenli hem de kültürel kökenli olan ve yüzyıllar önceden günümüze kadar gelmiş insanların yaşamına yön vermiş önemli günlerdir. Noel ve Paskalya bayramı dini bayram olarak algılansa da günümüzde dini özelliğini yitirmeye başlamıştır. Peki Almanya’da 2022 yılında önemli kabul edilen günlere ve resmi tatil günlerine gelin birlikte bakalım.
İçerik başlıkları:
1- Nikolaus Günü
Noel Baba olarak tanıdığımız insanlara ve özelliklede çocuklara yaptıkları iyilik ve onlara verdiği hediyelerle hatırlanan Aziz Nicholas ( Nikolaus ) için her yıl ölüm yıl dönümü olan 6 Aralık’ta bir takım kutlamalar yapılmaktadır. Almanya dışındaki bazı ülkelerde de kutlanan bu günde gelenekler doğrultusunda çocuklar ayakkabılarını ya da çizmelerini akşam temizleyerek kapıya koyuyor. Sabah uyandıklarında ise Noel Baba bu çizme ve ayakkabıların içerisine çeşitli şekerlemeler ve hediyeler bırakarak onları ödüllendiriyor.
2- ( Fener Alayı ) Laternenumzug Günü
Almanya‘da yardımlaşmanın simgesi olarak kabul edilen ve kutlanan bir gündür Laternenumzug günü. Yüzyıllar önce eskiye dayanan hikayede Martin adında bir şövalyenin olduğu ve Martin’in soğuk kış gününde bir adam gördüğü rivayet edilir. Soğuktan ve açlıktan titreyen adam için Martin kılıcını çekerek pelerinini ortadan ayırmış ve adamın üstüne örtmüş ardından ekmeğini onunla paylaştığı şeklinde anlatılmaktadır. Her sene 11 kasımda kutlama yapılmaktadır.
3- Paskalya ( Ostern )
Hristiyanlık dininin sembol bayramı olarak kabul edilen paskalya 3 gün devam etmektedir. Bu bayramın amacı çarmıha gerilen Hz. İsa’nın 3 gün içerisinde yeniden dirilişini temsil eder.
4- Noel ( Weihnachten )
24 Aralık tarihinde başlar ve 3 Gün boyunca devam eder. Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilmektedir.
5- Meryem Ana Günü
İsa peygamberin annesi olan Meryem Ana’nın Allah katına ruh ve bedeni ile kabul edilmesi olarak kutlanır. Almanya‘da sadece Saarland ve Bavyera eyaletlerinde kutlanan bu bayram 15 Ağustos tarihinde kutlanır.
6- Epifani Yortusu
Bu bayram 6 Ocak günü Almanya‘nın 4 eyaletinde kutlanır. Şövalye kostümü ile dolaşan çocuklar evlerin üzerine C, M, B harfleri yazarlar. Bu yazı Hz. İsa’ya evlerimizi kutsa anlamına gelmektedir.
7- Azizler Yortusu
1 Kasım günü kahramanlar ve ölenlerin anıları ile birlikte kutlanan önemli bir gündür. Kilisilerde ve mezarlıklarda mum yakarak kutlama yapılır.
Almanya Resmi Tatiller ve izinler 2022
- Yeni Yıl: 1 Ocak
- Kadınlar Günü: 8 Mart (Berlin)
- Kutsal Cuma: 15 Nisan
- Paskalya Pazartesisi: 17 Nisan
- İşçi Bayramı: 1 Mayıs
- Yükseliş Günü: 26 Mayıs
- Hamsin Pazartesisi: 6 Haziran
- Alman Birliği Günü: 3 Ekim
- Noel: 25 Aralık – 26 Aralık
toplam 7131, bugün 6 defa görüldü